Skip to main content

Tarinamme

Metsäkonepalvelun Oy:n tarina alkoi yli puoli vuosisataa sitten. Keskusmetsäseura Tapion konetoimisto alkoi 1950-luvulla kehittää metsätöiden koneellistamista. Myöhemmin Metsäpalvelu Oy:ksi yhtiöitetty toiminta ajettiin kannattamattomana alas 1960-luvun lopussa. Työpäällikkö Tauno Tolppa ja joukko muita Metsäpalvelun työntekijöitä eivät halunneet luovuttaa. Heidän mielissään oli visio metsätöiden koneellistumisesta sekä näkemys siitä, ettei metsäyhtiöiden kannata itse hankkia kalustoa vaan koneellistuminen vaatii siihen sitoutuneita elinkeinonharjoittajia ja palveluntuottajia.

Tämä joukko Tauno Tolpan johdolla päätti ottaa suuren henkilökohtaisen riskin ja Metsäkonepalvelu Oy perustettiin vuoden 1970 lopulla. Uuden yhtiön nimiin hankittiin valtaosa Metsäpalvelun kalustosta (10 metsätyökonetta).

Metsäkonepalvelu oli perustettaessa poikkeuksellinen toimialallaan: laaja omistuspohja, paljon kokemusta alan töistä ja huomattava kalustomäärä. Työlajeina olivat metsänparannustyöt sekä puutavaran metsäkuljetus.

Perustajilla oli kunnianhimoiset tavoitteet olla etujoukossa kehittämässä koko toimialaa. He uskoivat osaamiseen ja teknologiaan. Henkilöstön sitoutuminen ja ammattitaidon ylläpitäminen oli tärkeää. Uusia menetelmiä kehitettiin. Markkinoilla tarjolla olleita teknisiä ratkaisuja tutkittiin tarkasti. Pian yhtiössä vallitsi näkemys, ettei kehitys pysähdy metsäkuljetukseen. Myös hakkuutyö tulee koneellistumaan. Ensimmäinen prosessori hankittiin vuonna 1974 ja toinen vuosi tämän jälkeen. Tämän jälkeen kehitys vain kiihtyi. 80-luvun lopussa puunkorjuun kaikki työvaiheet (kaato, karsinta, katkonta ja kuljetus) olivat lähes täysin koneellistuneet.

Yhtiön perustajat ymmärsivät, että asiakkaan tarpeet tulee tunnistaa ja tarjota asiakkaan tarpeisiin sopivia palveluita. Ensimmäinen prosessori hankittiin juuri asiakkaan tarpeisiin, yhteisen kehitystyön tuloksena, Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n hakkuisiin.

Niukka alkupääoma ja suhdanteet koulivat yhtiötä tarkkaan taloudenpitoon, seurantaan ja kustannustehokkuuteen - markka oli helpompi säästää kuin tienata.

Vuosikymmenten saatossa yhtiö on ehtinyt harjoittaa myös muuta liiketoimintaa. Osin taloudellisen riskin hajauttamiseksi, osin silkasta kokeilunhalusta. 2000-luvulla yhtiössä tehtiin päätös keskittyä ydinliiketoimintaan eli koneelliseen puunkorjuuseen ja tämä strateginen valinta pätee myös tänään.

Yhtiö on myös avoimesti tavoitellut kasvua. Kasvustrategiaa on toteutettu sekä omaa liiketoimintaa kehittämällä että yrityskaupoin. Kansainvälistymisen ensiaskeleet otettiin 1970-luvulla, kun työpäälliköitä kiersi ottamassa oppia maailmalta. Ensimmäisiä urakoita ulkomailla tehtiin 1980-luvulla. Pysyvä askel kansainvälistymisen tiellä otettiin vuonna 2011 yrityskaupalla Ruotsissa.

Tänä päivänä Metsäkonepalvelu Oy on alan merkittävimpiä yrityksiä Pohjoismaissa. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme yli 170 metsäalan huippuammattilaisen työnantaja.

Metsäkonepalvelu Oy:n tarina ei ole ollut yhden miehen show. Laaja omistuspohja, toimiva hallitustyöskentely, oma taloushallinto, oma työnjohto ja erityisesti ammattitaitoinen henkilökunta muodostavat vahvan kokonaisuuden. Uskomme edelleen yhtiön perustajien menestysreseptiin, minkä mukaisesti arvojamme ovat asiakaslähtöisyys, toimitusvarmuus, kilpailukyky, vastuullisuus sekä ihmiset.


Merkittäviä tapahtumia

1970 - Metsäkonepalvelu Oy perustetaan. Kotipaikka Ruovesi. Yhtiön toimitusjohtajaksi Tauno Tolppa.
1974 - Ensimmäinen Kockums-monitoimikone hankitaan Ruotsista.
1977 - Ensimmäinen oma huoltohalli rakennetaan Jämsänkoskelle. Myöhemmin hankintaan toinen Oitista.
1979 - Yhtiö muuttaa Hämeenlinnaan. Konttori Hämeenlinnan keskustassa.
1984 - Tytäryhtiö Metsko Oy perustetaan harjoittamaan huoltamotoimintaa Hämeenlinnassa.
1988 - Yrityskauppa, Hämeen Metsäkone Oy.
1990 - Uusi korjaamo Hämeenlinnaan. Oitin huoltohallista luovutaan.
1992 - Humppilan sahan ostaminen. Tytäryhtiö Parme Oy Humppila perustetaan.
1996 - Tauno Tolpalle talousneuvoksen arvonimi.
1998 - Tytäryhtiö Parme Oy:n konkurssi. Humppilan sahan toiminta lakkaa, mutta lämpölaitos jatkaa. Timo Tolppa yhtiön toimitusjohtajaksi.
2001 - Toimisto siirtyy korjaahallin yhteyteen valmistuneeseen toimistorakennukseen.
2006 - Tytäryhtiö Metsko Oy:n myyminen. Lämpölaitoksen myyminen. Mikko Rysä hallituksen puheenjohtajaksi.
2009 - Yrityskauppa Jyrki Linnanmäki Oy.
2011 - Yrityskauppa Dunbergs Skogservice Ab.
2012 - Tytäryhtiö MKP-Dunberg AB (SWE) perustetaan vastaamaan Ruotsin liiketoiminnasta.
2013 - Liiketoimintakauppa Oriforest Oy.
2014 - Yrityskauppa Thörnwalls Entreprenad. Liiketoimintakauppa Koneyhtymä Hörkkö Ky. Huoltopiste Saloon.
2017 - Liiketoimintakauppa Veljekset Kimpanpää Oy. Uusi huoltopiste Kouvolaan.
2019 - Mattias Ringström MKP-Dunberg AB:n toimitusjohtajaksi. Timo Tolpalle metsäneuvoksen arvonimi. Yrityskauppa Kone-Yijälä Oy.
2020 - Ruotsin yhtiön nimi muuttuu. Uusi toiminimi MKP Sverige AB. Vesa Itkonen hallituksen puheenjohtajaksi. Janne Märkälä toimitusjohtajaksi. Liiketoimintakauppa Reko Gallringsentreprenad AB.
2022 - Teemu Tolppa yhtiön toimitusjohtajaksi. Yhtiö hankkii omistukseensa jämsäläisen kiinteistöyhtiön Rahi Kiinteistöt Oy:n osakekannan. Yhtiö käynnistää fuusioprosessin, jonka myötä tytäryhtiö Kone-Yijälä Oy:n liiketoiminta fuusioidaan emoyhtiöön ja lokakuun alusta alkaen toimitaan Suomessa yhdellä liikenimellä Metsäkonepalvelu Oy.
2023 - A. Ahlström Oy hankkii enemmistöosuuden Metsäkonepalvelu Oy:stä. Arto Tiitisestä hallituksen uusi puheenjohtaja.