fi Finnish sv Swedish

Vuodenvaihteen korjuukatsaus

Kovin kysyntä puunkorjuupalveluille laski viimeisen vuosineljänneksen aikana verratuna vuodentakaiseen. Aivan loppusyksy oli sateinen. Se asetti omat haasteensa puunkorjuulle ja kaukokuljetukselle. Alalla on kuitenkin viime vuosina kehitetty voimakkaasti ympärivuotisen korjuun teknologiaa ja osaamista joiden ansiosta korjuu pyöri aina joulukuulle saakka tasaiseen tahtiin.

Joulukuussa korjuuta rajoitettiin voimakkaasti mekaanisen metsäteollisuuden työtaistelutoimien vuoksi. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten sahalaitokset olivat lakon ja työsulun johdosta lähes kaksi viikkoa kiinni. Tämän lisäksi tuotantoa rajoitti ennalta suunnitellut jouluseisokit tuotantolaitoksilla.

Kausityöt ovat päättyneet. Hakkuutähteiden ajo päättyi lokakuussa ja maanmuokkaus joulukuussa, joitakin yksittäisiä kohteita lukuunottamatta. Kone-Yijälän saaripuunkorjuukalusto nostettiin mantereelle joulua edeltävällä viikolla. Kausitöitä käynnistellään jälleen huhtikuun lopulta alkaen.

Talvikorjuukausi

Talvelle on jo korjuuohjelmat suunniteltuna, mutta säiden vuoksi toteuttamisaikatauluihin joudutaan tekemään muutoksia. Korjuu on joulutauon jälkeen jo käynnistetty ja toden teolla töihin käydään loppiaisen jälkeen. Toistaiseksi korjuu keskittyy helpoimmille korjuukohteille ja vaativimmille talvikohteille siirrytään kun sää sen sallii.

Talvikorjuukausi on jäämässä monin paikoin edellisvuotta lyhyemmäksi. Olosuhteissa on suurta paikkakohtaista vaihtelua. Talvikauden korjuuohjelmat pyritään rakentamaan säiden ehdoilla. Huonojen kuljetusolosuhteiden takana olevat korjuukohteet pyritään korjaamaan keskitalvella ja taas parempien kuljetusolosuhteiden piirissä olevat korjuukohteet lopputalvesta.

Oman talvileimikon korjuuaikatauluista voit olla yhteydessä leimikon ostaneeseen metsäyhtiön hankintaesimieheen tai metsäasiakasvastaavaan.

Saaripuunkorjuu

Saaripuunkorjuukausi päättyi joulukuussa. Tulevan kauden 2020 suunnitelmat ovat vielä kesken. Uusia vesistökokonaisuuksia mahtuu vielä tulevan kauden korjuuohjelmaan. Yksittäisiä korjuukohteita voi tarjota paikallisille puunostajille. Moduulirakenteen ansiosta Kone-Yijälä Oy:n lauttakalusto on siirrettävissä eri vesistöihin. Puut kuljetetaan lautalla kansilastina. Lauttojen ja hinaajan lisäksi kalustoon kuuluu materiaalinkäsittelykoneet, joilla lautta täytetään ja puretaan. Saaripuunkorjuuseen liittyen yhteyshenkilö: Teemu Tolppa, toimitusjohtaja, Kone-Yijälä Oy.

Investoinnit

Metsäkonepalvelu-konserni on vuoden 2019 investoinut voimakkaasti korjuuteknologiaan. Valtaosa konehankinnoista on ollut korvausinvestointeja. Tavoittemme on, että käytössämme on alan viimeisin teknologia. Hankinnoissa painotamme tarkoituksenmukaisuutta, toimintavarmuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta.

Konserniin on hankittu vuoden 2019 yli 20 uutta metsäkonetta. Toimittajina ovat olleet Ponsse ja John Deere Forestry. Myös vuodelle 2020 on sovittuja konetoimituksia Ponssen, John Deere Forestryn sekä Komatsu Forestin kanssa.

Täysin uusina konemalleina konserniin on hankittu John Deere 1470G-harvesteri (MKP-Dunberg AB, SWE) sekä Ponsse Bison-metsätraktori (Kone-Yijälä Oy, FIN).

Lisäksi olemme investoineet konevarusteluun sekä digitaalisiin palveluihin.

Sponsorointi

Ampumahiihtäjä Mari Eder kiertää kuluvan talven aikana ampumahiihdon maailmancupia. Kauden tähän saakka paras sijoitus tuli vuoden 2019 viimeisessä kilpailussa Ranskassa. Mari oli massalähdön kolmastoista. Maailmancup jatkuu loppiaisena Saksan Oberhofissa.

Kone-Yijälän pitkäaikainen yhteistyökumppani hiihtäjä Anni Kainulainen kiertää talven aikana pääasiassa kansallisia sekä Scandinavia-cupin osakilpailuja. Yksi kauden tavoitteista toteutui jo eli valinta Rukan maailmancup-osakilpailuun.

Soutaja Robert Ven tähtää ensi kesän olympialaisiin. Robert on leireillyt marraskuusta lähtien Italiassa, piipahtaen vuodenvaihteessa kotimaassa. Viimeisistä olympiapaikoista taistellaan Sveitsissä toukokuussa.

Suunnistaja Inka Nurminen on harjoitellut loppusyksyn kotimaassa. Alkuvuodesta luvassa on useita nuorten maajoukkueryhmän leirityksiä ulkomailla. Kauden päätavoite on nuorten MM-kilpailut Turkissa keskikesällä.

FinnMETKO 2020

FinnMETKO 2020-näyttely järjestetään Jämsänkoskella 3.-5.syyskuuta. Metsäkonepalvelu-konserni on näytteilleasettajana tutulla paikalla, FinnMETKO-hallissa.

FinnMETKO-näyttely on Suomen suurin raskakonealan ammatti- ja myyntinäyttely. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi. Vuoden 2018 näyttelyn kävijämäärä oli 35 000 henkilöä. Näytteilleasettajia oli yli 400.

Juhlavuosi

Metsäkonepalvelu Oy on perustettu vuonna 1970 eli 2020 on yhtiön 50-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuosi tulee näkymään viestinnässämme läpi juhlavuoden. Olemme myös käynnistäneet projektin jolla saataisiin kerättyä kansiin paitsi yhtiön myös koneelliseen puunkorjuun historiaa.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!


© 2021 Metsäkonepalvelu Oy. All rights reserved. Powered by Prosentti