fi Finnish sv Swedish

Sponsorointi: Mari viihtyy huipulla

Meillä on onni saada tehdä yhteistyötä hienojen yksilöurheilijoiden kanssa jotka ammentavat voimaa samasta lähteestä kuin mekin: metsästä ja luonnosta. Vaikka varsinaiset kilpailusuoritukset usein tapahtuvatkin varta vasten rakennetuissa olosuhteissa, runsaan yleisö- ja osallistujamäärän keskellä, tehdään varsinainen työ muualla. Kilpailusuoritus on jäävuoren huippu jonka alla tuhansia tunteja yksinäistä harjoittelua laduilla, poluilla ja vesillä.

Ampumahiihtäjä Mari Ederin luontosuhde on monen muun suomalaisen tapaan koko elämän mittainen. Mari on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Pohjois-Karjalasta ja luonto on ollut aina lähellä:

- Lapsuudenkoti oli mutkaisen ja mäkisen tien varrella. Olen siis viettänyt koko elämäni luonnon keskellä. Edelleen kun kaipaan rauhaa huomaan hakeutuvani metsään ja korkeuksiin, Mari kertoo.

Ampumahiihto lajina on sellainen, että kovimmat harjoitukset sekä kilpailut käydään rakennetuissa stadionolosuhteissa, mutta suurin osa harjoittelusta tapahtuu pitkillä lenkeillä luonnossa:

- Parasta lajin harjoittelussa on monipuolisuus. Kuntoa kehitetään liikkumalla luonnossa juosten, pyörällä, rullasuksilla, soutaen, meloen, mitä vaan ikinä mieleen tulee. Kovimmat harjoitukset tapahtuu suljetuilla radoilla, mutta ne suurimmat työtunnit tehdään luonnon keskellä pitkillä rauhallisilla lenkeillä.

Lajin kilpailuareenoista tai harjoittelumaastoista Mari ei osaa nimetä yhtä selkeää suosikkia. Ampumahiihto lajina on sellainen, että sitä on vaikea viedä asutukseen ja kaupunkien keskelle. Yhteistä kaikille stadioneille on  se, että luonto sielläkin aina läsnä:

- Kontiolahdella näkyy Höytiäinen ja Anterselvassa jylhät vuoret. Tunneside on lopulta se joka tekee jostakin paikasta erityisen. Esimerkiksi Enon vaellusreiteille oli mahtava palata polkujuoksun merkeissä (Kaltimon Kilipajuoksu).

Mari asuu tätä nykyä Itävallan Thalgaussa ja suosikkimaisema löytyy sieltä vaikka kotisuomalaisiin maisemiin palaakin aina mielellään:

- Thalgaussa on mahdollista vaeltaa yli 1800 korkeille vuorille ja niiden laelta on näkymät aivan huikeat. Nautin siitä tunteesta kun voi pitkän vaelluksen jälkeen pysähtyä alas ja hetken katsella kaikkea sitä ympäröivää kauneutta. Taas Suomeen palatessa nautin tyynistä järvenpinnoista ja koivumetsistä. Niissä molemmissa on jotain erityistä puhtauden tunnetta.

Luonnolla ja ulkona liikkumisella on suuri merkitys siihen, että Mari kilpailee juuri ampumahiihdossa. Sisäurheilulajissa kilpaileminen ei naista houkuta:

- Luonto ja raikas ilma on parasta mitä tiedän. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin osaa myös pysähtyä ja aistia ympäristöään. Poimin siitä nykyään valtavasti energiaa ja lataan akkuja sitä hektisyyttä vastaan mitä nyky-yhteiskunta tarjoaa. Tiedän myös varmaksi, että luonto on se suurin syksy miksi tulen jatkamaan liikunnallista elämäntapaa myös urani jälkeen. En voisi elää ilman raikkaan ilman tunnetta keuhkoissani.


© 2021 Metsäkonepalvelu Oy. All rights reserved. Powered by Prosentti