fi Finnish sv Swedish

Korjuukatsaus

Talven korjuukausi

Talven korjuukausi käynnistyi vuodenvaihteessa. Tammikuussa korjuuolosuhteet olivat vaativat runsaiden lumisateiden ja tykkylumen vuoksi. Lumikuorma puissa teki niistä painavia ja pöllyävä lumi haittasi näkyvyyttä. Lähikuljetukseen lumi aiheutti haasteita, koska katkottu puu hautautui nopeasti lumeen. Niin nopeata ajuria ei löydykään joka olisi viime tammikuun tuiskussa saanut nauttia läpi kuukauden puhtaista puista.

Helmikuussa haasteet olivat toisenlaisia. Kuukausi oli poikkeuksellisen lauha ja useita keskitalvelle korjattavaksi suunniteltuja kohteita jouduttiin siirtämään eteenpäin.

Maaliskuun yöpakkaset ja lisääntynyt päivänvalo takasivat huippuolosuhteet lopputalveen puunkorjuun näkökulmasta. Talvikorjuuta jatkettiin huhtikuun toiselle viikolle saakka, paikoin jopa kolmannelle.

Talven aikana keskityimme pääasiassa harvennusleimikoiden korjuuseen. Edellisen vuoden loistavien korjuuolosuhteiden ansioista tänä talvena oli poikkeuksellisen vähän ohjelmassa ns. rästileimikoita.

Kevään ja kesän korjuukausi

Varsinainen kelirikkoaika livahti varsin vähin vaurioin ohitse. Vuosi sitten keväällä oli runsaasti painorajoituksia rajoittamassa puutavaran ja koneiden kuljetuksia, mutta tänä vuonna talvi ja kevät olivat selvästi lempeämpiä tiestölle. Etenkin valtionteillä painorajoituksia oli selvästi edellisvuotta vähemmän.

Kuivasta syksystä ja hyvin edenneestä talvikorjuukaudesta johtuen katkotun puun varastot olivat huhtikuulla korkealla. Tästä syystä johtuen korjuuta jarruteltiin huhtikuun loppupuoliskolta toukokuun alkupuoliskolle ja talvisia varastoja sulateltiin pois. Tällä hetkellä korjuu on jälleen käynnissä kevätkorjuuseen sopivilla kohteilla.

Kesän aikana on tarkoitus korjata kesäkorjuuseen sopivia kohteita sekä säistä riippuen valikoituja talvikorjuukohteita. Pesimäaikaan korjuuta vältetään linnustollisesti arvokkailla kohteilla.

Kysyntä puuraakaineelle jatkuu hyvänä, joskin alue- ja puutavaralajikohtaista vaihtelua on vuoden takaista enemmän. Paikkauntasi tilanteesta saat tietoa paikallisilta metsäasiantuntijoilta.

Metsäenergia ja maanmuokkaus

Kesällä työlajien kirjo kasvaa kun puunkorjuun lisäksi käynnistyy sekä hakkuutähteiden ajo sekä maanmuokkaus.

Hakkuutähteiden metsäkuljetus käynnistyy kun hakkuutähteet ovat keväällä lumien sulamisen jälkeen kuivaneet riittävän kauan palstakasoilla. Ajokausi on nyt käynnissä koko toimialueellamme. Kevätkaudella ajetaan hakkuutähteet viime syksynä ja talvena korjatuilta kohteilta. Heinä-syyskuussa ajetaan touko-elokuun välissä korjatut kohteet.

Maanmuokkauskoneista yksi kaivinkone on liikkunut läpi talven. Kevään tulon myötä liikkeelle saatiin huhtikuussa myös toinen kaivinkone sekä toukokuussa Bräcke-monitoimimuokkaaja.

Muokkauskoneiden kevään työohjelmat ovat täynnä emmekä valitettavasti pysty ottamaan ohjelmiin lisää kohteita touko-kesäkuulle. Heinäkuun alusta eteenpäin Bräcke-monitoimimuokkaajan työohjelmassa on tilaa, kevään istutuspaineen helpotettua.

Metsätuhot

Lumikuorma sekä tuulet ovat paikoin aiheuttaneet tuhoja loppusyksyn ja talven aikana. Jos omistat metsää etkä ole siellä hetkeen vieraillut niin nyt on hyvä hetki käydä tarkistamassa onko sinun metsääsi osunut tuhoja. Vielä alkukesästä puut joiden juuret ovat kiinni maassa ovat katkottavissa jalostuskelpoisiin puutavaralaatuihin, mutta kesän edetässä puuraaka-aine alkaa pilaantumaan jalostuskelvottomaksi.

Metsäkonepalvelu Oy:n toiminta-alueella lumi- ja tuulituhoja on esiintynyt eniten Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajoilla.

Jos et itse pysty vierailemaan metsätilallasi voit kysyä neuvoja ja tarvittaessa arvioikäyntiä paikalliselta metsäasiantuntijalta.

Tuhot eivät ole olleet mitenkään laajamittaisia, mutta yksittäisessä metsikössä, hehtaarien alalla lumituho- tai tuulikaatopuita voi olla jopa puolet puustosta.

Lisätietoa myrskypuista ja laista metsätuhojen torjunnasta Metsäkeskuksen internet-sivuilta https://www.metsakeskus.fi/myrskypuiden-korjuu

Sinisiä kantoja

Toukokuun ja marraskuun välisenä aikana puunkorjuun yhteydessä pyritään estämään juurikäävän leviämistä ruiskuttamalla havupuiden kannoille kantosuoja-ainetta. Velvoite perustuu lakiin. Käyttämämme aine on urealiuos, joka muodostaa kannolle itiötartunnoilta suojaavan pinnan. Liuos on värjätty siniseksi, jotta levittämistä ja vaikuttavuutta on helpompi seurata. Kantosuojaurealla ei ole käyttöturvallisuustiedotteessa todettuja ihmisille tai ympäristölle haitallisia vaaratekijöitä.

Juurikäävän torjuntaa suoritetaan kivennäismaiden puunkorjuussa em. ajanjaksona jos korjuukohteen puustosta on lähtötilanteessa yli 50 prosenttia havupuita (kuusi/mänty). Turvemailla kannot käsitellään jos lähtötilanteessa puustosta yli 50 prosenttia on kuusta.

Poistettaessa puustoa vesistöjen läheisyydestä jätetään suojakaista vesistöön. Vaikka varsinaisia kemiallisia vaaratekijöitä suojavyöhykkeellä estetään kantosuoja-aineen mahdollinen vesistöä rehevöittävä vaikutus.

Kantosuoja-aine levitetään kannolle puun kaatosahauksen yhteydessä. Kantosuoja-ainetta käsitteleviltä ja ainetta ostavilta henkilöiltä vaaditaan TUKES:in hyväksymä kasvinsuojelututkinto.

Lisätietoja juurikäävän torjunnasta voit kysyä omalta metsäasiantuntijaltasi tai Metsäkeskuksen internetsivuilta https://www.metsakeskus.fi/juurikaavan-torjunta

Urheilijayhteistyökumppanit vauhdissa

Urheilijayhteistyökumppaneistamme soutaja Robert Ven ja suunnistaja Inka Nurminen ovat pitkä talvisen harjoittelujakson jälkeen avanneet kilpailukautensa.

Robert nousi upealla soudulla podiumille ollen kolmas soudun maailmancupin avausosakilpailussa Bulgariassa. Tämä oli ensimmäinen kerta yi 10 vuoteen kun soudun maailmancupin palkintopallilla nähdään suomalainen urheilja. Edellisestä kerran Robertin omassa luokassa eli miesten avoimessa yksikössä (M1X) on nähty suomalaisväriä palkintopallilla yli 20 vuotta sitten. Seuraavan kerran Robert kisaa touko-kesäkuun vaihteessa soudun EM-kilpailuissa. Kauden päätavoitteena Robertilla on MM-kilpailut elo-syyskuun vaihtessa, joissa jaossa ovat myös ensimmäiset paikat Tokion Olympialaisiin.

Inka aloitti kilpailukautensa vahvalla keskimatkan suorituksella nuorten suunnistumaajoukkueen katsastuskilpailussa Hyvinkäällä. Kevätkausi Inkalla sujuu katsastuskilpailuita kiertäessä. Näistä tavoitteena on antaa riittävät näytöt ja tulla valituksi nuorten MM-kilpailuihin. Ohjelmassa on myös Venlojen Viesti kesäkuussa.

Kesälomakausi

Kesälomakausi lähestyy. Operaatioesimiehemme tiedottavat suoraan asiakkaitamme lomistaan sekä tuurausjärjestelyistään. Taloushallinnon lomajärjestelyistä sekä toimistomme poikkeavista aukioloajoista tiedotamme kotisivuillamme.

Kehittäminen

Järjestimme vuotuisen yhteisen henkilöstön koulutuspäivän huhtikuun lopussa Kiipulassa. Aiheina olivat mm. Varman toteuttaman työhyvinvointikyselyn purkaminen, oman hyvinvoinnin peruspilarit, puunkorjuun laatuasiat, turvallisuus sekä yhtiön uusittu strategia. Yhteistoimintalain velvoitteiden mukaisesti henkilöstölle kerrotaan vuosittain koulutuspäivissä myös yhtiön taloudellisesta tilanteesta sekä tulevaisuuden näkymistä.

Metsäkonepalvelu Oy:n henkilökunnan opintomatka suuntautuu tänä vuonna Saksaan. 25 henkilön joukko suuntaa kesäkuussa Baijerin alueelle perehtymään paikalliseen tapaan hoitaa metsää, korjata puuta sekä sovittaa erilaisia käyttötarkoituksia yhteen. Tarkoituksena on hakea oppia ja konkreettisia esimerkkejä monimuotoisen metsätalouden harjoittamisesta johon Baijerissa on pitkät perinteet. Isäntä metsävierailulla on paikallisen metsäntutkimuslaitoksen edustaja. Opintomatkat ovat osa henkilöstön koulutussuunnitelmaa.

Turvallisuus

Työmaavierailijoilla on entistä useammin ollut huomiovaatetusta päällä. Liekö sitten HPK:n mestaruuden ansiota (#oranssikevät).... Joka tapauksessa kiitos tästä kehityksestä teille kaikille vieralijoille jotka arvostatte työtämme noudattamalla turvallisuusohjeita!

Hyvää kesää kaikille!

Ps. Savotallamme soi taas kesällä kun Metallica saapuu konsertoimaan Kantolan Tapahtumapuistoon. Olimme yksi tapahtumapuiston urakoitsijoista ja toteutimme puunkorjuun alueella.


© 2021 Metsäkonepalvelu Oy. All rights reserved. Powered by Prosentti