fi Finnish sv Swedish

Sponsring: Inca njuter av naturen på många sätt

Vi har turen att samarbeta med fantastiska enskilda idrottare som hämtar styrka från samma källa som oss: skogen och naturen. Även om tävlingens faktiska prestation ofta äger rum under specialbyggda förhållanden, görs det faktiska arbetet mitt i en stor publik och ett antal deltagare någon annanstans. Loppets prestanda är toppen av isberget under vilken tusentals timmar av ensam övning på spår, stigar och vatten.

Navigatör Inka Nurminen har haft rörelse i naturen från tidig ålder. Förutom sport tar svampplockning och bärplockning Inka till naturen och hon har också varit inblandad i rådjurskogar. Att ladda batterierna är lämpligt för livet på sommarstugan, som tyvärr har lite tid under tävlingssäsongen:

-Morföräldrars stuga är en plats för mig att lugna ner. Jag tycker om att paddla kajak och simma och vara vid vattnet i allmänhet.

Navigatorn kan inte fly från luften. Tävling och sportträning äger rum utomhus. Enligt Inka är detta den bästa sidan av arten:

- På en dagsutflykt i samma hall låter träning som en gammal och tråkig sak för mitt eget öra. Orientering bör göras på platser som du aldrig ska besöka annars. Ibland kan du till och med hitta en plats nära där du inte ska gå utan en navigeringskarta, inte ens i din egen närliggande skog.

Navigatörer får också se ett brett utbud av landskap. Varje träningspass och tävling äger rum på en annan plats och på en annan terräng:

- Orientering är en extremt mångsidig sport och det är det som gör det fantastiskt och utmanande.

Orientering har också tagit Inca till en värld där han har sett en mängd olika landskap. Orientering utomlands skiljer sig från Finland på många sätt:

- I Finland är det trevlig terräng att flytta och navigera, eftersom skogarna är välskötta. I Europa kan det finnas en ogenomtränglig rågräs eller taggbuske. Det kan också vara svårt att hitta tävlingsplatser eftersom det är svårt att få tillstånd från markägare. I Finland är det lättare. Finska skogsägare förstår vår art bättre.

Den mest minnesvärda tävlingsplatsen för Inka har varit den svenska fjällregionen Sälen och de öppna fälten där, liksom de karga barrskogarna som omger dem. Det finns emellertid inga två samtal om din favoritracerterräng:

- Ingenting kan göras av finsk furutyg där sikten är förstklassig och terrängen möjliggör en hård löptakt!

Inkas favoritlandskap finns i finska Lappland, där hon ofta har besökt vandrings- och fisketurer med sin far och bror före sin aktiva karriär. Dessutom har Inka en årlig tradition för att tillbringa en skidsemester i landskapet i Ylläs:

- Om du vill namnge ditt favoritlandskap är det ett berglandskap och särskilt landskapet i Ylläs, för de har också många fina minnen. Naturligtvis är sjölandskapet som öppnas från slutet av stugbryggan vid solnedgången ett som förtrollar om och om igen.


© 2021 Metsäkonepalvelu Oy. Alla rättigheter förbehållna. Drivs av Procentsats