Kevään korjuukatsaus

24.04.2017

Talven korjuukausi

Talven korjuukausi oli Etelä-Suomessa lyhyt ja kiireinen. Sääolot vaihtelivat pitkin talvea, mutta kovia, koneet pysäyttäviä pakkasjaksoja ei tänä talvena ollut. Myös lunta oli koko talven ajan varsin vähän.

Leudosta ja lyhyestä talvesta huolimatta korjuuolosuhteet olivat hyvät. Varsinkin aukipidettyihin metsäteihin pakkanen puri hyvin.

JD1110EIT4.jpg

Varustelimme ja testasimme syksyllä useita koneita heikosti kantavien maiden korjuuseen. Talvella saimmekin tällä kalustolla yli  100 hehtaaria edellisinä leutoina talvina rästiin jääneitä turvemaakohteita korjattua. Toki tulevallekin talvella vielä kohteita jäi. Erikoisvarustelun ansiosta osa talvikohteista on korjattavissa kesällä, joka taas vähentää tulevien talvien korjuupainetta.

Talven korjuukausi alkoi hiljentymään maaliskuun lopulta alkaen ja pääsiäisen jälkeen siirryttiin kelirikkokohteille.

Kevään korjuukausi

Huhtikuu on alan vuodenkierrossa hiljaisin kuukausi ainakin Etelä-Suomessa. Säät eivät suosi korjuuta tai kuljetuksia ja varastot ovat talvikaatoisia puita täynnä. Huhtikuussa korjuut ovat jatkuneet, mutta täyteen laukkaan lähdetään vasta vapun jälkeen. Korjuu hiljenee uudelleen juhannuksen seutuvilla kun osa tuotantolaitoksista pitää kesälomia.

Sulanmaan aikaisessa korjuussa edetään myös varastojen ehdoilla tarkemmin puun pilaantumis- sekä tuholaisriskin vuoksi.

2015-tukit.jpg

Metsäteollisuuden investoinnit tuotantokapasiteettiin eri metsäteollisuuden aloilla näkyvät jo puun käyttömäärissä ja kysynnässä. Puutavaralajien kysynnässä saattaa olla ostaja ja maantiedekohtaista vaihtelua.

Hakkuutähteiden ajokausi käynnistyy toukokuussa kun hakkuutähteet ovat kuivaneet riittävästi palstakasoilla.

Maanmuokkauskausi on osin jo aloiteltu. Varsinainen kevätsesonki käynnistyy vapun jälkeen. Bräcke- monitoimimuokkaajan ohjelmaan voimme ottaa vielä sopivia kokonaisuuksia keväälle. Kaivinkoneidemme kevätohjelmat alkavat olemaan täynnä.

bracke3-2.jpg

Etsimme myös uusia alihankkijoita maanmuokkausten totetuttamiseen. Aiheeseen liittyen voit olla yhteydessä tj Timo Tolppaan tai operaatioesimies Teemu Tolppaan. Sähköpostiin olisi hyvä liittää tiedot yrityksestä, muokkauskokemuksesta sekä määrästä ja alueesta jolla voi toimia.

Kantokäsittelykausi alkaa vappuna. Metsätuholaki velvoittaa puunkorjuussa huolehtimaan juurikäävän torjunnasta koko toimialueellamme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakkuun yhteydessä havupuiden kannot käsitellään ureapohjaisella kantosuoja-aineella tai harmaaorvakkaliuoksella.

Kantokäsittelyaineet ovat värjätty vaarattomilla väriaineilla siniseksi, jotta kantokäsittely olisi helpommin havaittavissa.

Kantokäsittelyn tulee olla käytössä toukokuun alun ja marraskuun lopun välisen ajan kaikissa havupuuvaltaisissa kivennäismaan korjuukohteissa sekä kuusivaltaisissa turvemaiden korjuukohteissa.

Ureapohjaisen kantosuoja-aineen suojaetäisyys vesistöihin on ainevalmistajan ohjeista riippuen 10-25 metriä.

Juurikäävän torjuntaa ei tarvitse tehdä mikäli terminen kasvukausi ei ole alkanut, hakkuupäivän lämpötila on alle 0 celsiusastetta, maassa on yhtenäinen lumipeite tai sijaintikunnan lämpötila edellisen kolmen viikon aikana on ollut alle -10 celsiusastetta.

IT44.jpg

Yleistä Metsäkonepalvelu Oy:ssä

Perinteisen puunkorjuun lisäksi kalustoamme on erilaisissa projektiluoteisissa puunkorjuutöissä. Työn alla on parasta aikaa mm. voimalinjojen reunavyöhykehakkuita eri puolella Etelä- ja Keski-Suomea sekä erilaisia luonnonhoidollisia hakkuita.

Toimihenkilöidemme kesälomakausi alkaa toukokuussa. Ilmoitamme kesälomista kotisivuillamme sekä operaatiovastaavat toimihenkilöt tiedottavat asiakkaitamme erikseen omista lomistaan ja tuuraajistaan.

Kevät on kouluttautumisen aikaa. Toimistomme on suljettuna 26.4 kun koko henkilöstömme on yhteisessä koulutuspäivässä. Keväisin olemme myös perinteisesti järjestäneet opintomatkan henkilöstölle. Tänä vuonna suuntamme ElmiaWood- messuille kesäkuun alussa. Käymme samalla tutustumassa tytäryhtiö MKP-Dunberg AB:n toimintaan ja puunkorjuuseen Ruotsissa.

18.02.2019Sponsorointi: Yhteistyö Robert Venin kanssa jatkuu
22.01.2019Mattias Ringström nimitetty MKP-Dunberg AB:n toimitusjohtajaksi
21.01.2019Korjuukatsaus
02.01.2019Toimisto avoinna normaalisti
17.12.2018Toimiston aukioloajat vuodenvaihteessa
26.11.2018Sähköpostipalvelussa katkos pe 30.11
20.11.2018Sponsorointi: Urheilijayhteistyökumppaneiden kuulumisia
16.09.2018Avoimia työtehtäviä
11.09.2018Kuljettajakoulutusta Kanta-Hämeessä
24.08.2018FinnMETKO 2018

Siirry arkistoon »